Jak vzniká latexo-ovocný syndrom?
Latexo-ovocný syndrom je stejně jako jiné zkřížené alergické reakce vyvolán tím, že v latexu a některých potravinách se vyskytují podobné alergeny. Pokud je organismus citlivý na určitou bílkovinu přítomnou v latexu, snáze se pak stane citlivým také na podobnou bílkovinu, která je obsažená například v avokádu nebo kiwi. Postup však může být také obrácený a jako první může existovat alergie na některé druhy ovoce, ke které se později připojí také alergie na přírodní latex.
Na které potraviny si musíme dávat nejčastěji pozor?
Konzumace problematických potravin u latexo-ovocného syndromu může způsobit jen lehké alergické příznaky (svědění v krku a ústech), ale i těžkou a život ohrožující alergickou reakci. V následujícím seznamu jsou uvedené potraviny, které lidem s alergií na latex způsobují problémy nejčastěji. Jeden člověk s latexo-ovocným syndromem je však obvykle alergický pouze na několik málo potravin, které jsou v tomto seznamu uvedené.
Potraviny, které mohou mít zkříženou alergickou reakci s latexem:
- avokádo,
- banán,
- jedlé kaštany,
- brambory,
- rajčata,
- kiwi,
- ananas,
- papája,
- lilek,
- meloun,
- marakuja,
- mango,
- pšenice.
Diagnostika latexo-ovocného syndromu
U lidí s alergií na latex by měly být provedeny testy na potravinovou alergii na druhy ovoce, u kterých je zkřížená reakce nejčastější. Diagnostika se provádí pomocí klasických skin-prick testů, ale lze také stanovit specifické IgE protilátky proti jednotlivým skupinám alergenů přítomné v krvi pacienta.
(vek)
Zdroj: Nucera E. et al: The clinical meaning of positive latex sIgE in patients with food/pollen adverse reactions. Int J Immunopathol Pharmacol. 2012 Apr–Jun; 25 (2): 445–53.