Podstatou astmatu je chronický zánět průdušek, který může způsobit zúžení dýchacích cest a má za následek potíže s dýcháním a zhoršené plicní funkce. Většina astmatiků naštěstí trpí pouze mírnou formou onemocnění, která vyžaduje jen občasnou aplikaci léků. O to atraktivnější je představa, že v některých potravinách nebo potravinových doplňcích mohou existovat látky, jež by dokázaly zánětlivý proces v průduškách potlačit a nutnost farmakologické léčby omezit na úplné minimum.
Rybím tukem ku zdraví
Tým odborníků z Goethovy univerzity ve Frankfurtu se nedávno rozhodl ověřit hypotézu, podle níž polynenasycené mastné kyseliny, obsažené například v rybím tuku, zmírňují zánět v průduškách astmatiků. Do své studie vybrali 38 pacientů s alergickým astmatem citlivých na alergeny pylu trav a zároveň do ní zařadili i 19 zdravých kontrolních jedinců odpovídajícího věku a pohlaví.
U všech účastníků studie se vědci pokusili určit průměrný obsah polynenasycených mastných kyselin v potravě. Ten potom porovnali s rozsahem zánětu v průduškách vyvolaného záměrnou jednorázovou inhalací trávových pylů.
Výsledek: polynenasycené mastné kyseliny zmírňují astma
Výsledky studie ukázaly, že astmatici s vysokým příjmem polynenasycených mastných kyselin v potravě mají významně sníženou hladinu jednoho z hlavních ukazatelů zánětu, jinými slovy aktivita zánětu v jejich průduškách je menší. Naopak ve skupině astmatiků, jejichž příjem polynenasycených mastných kyselin v potravě byl nejnižší, se po záměrné inhalaci pylu objevily výraznější astmatické příznaky než v ostatních skupinách. Zdá se tedy, že polynenasycené mastné kyseliny mohou mít skutečně příznivý protizánětlivý vliv a do jisté míry pomáhají zmírňovat astmatické příznaky alergických jedinců.
(vek)
Zdroj:
Kitz et al: Omega-3 polyunsaturated fatty acids and bronchial inflammation in grass pollen allergy after allergen challenge. Respir Med. 2010 Jul 14. [Epub ahead of print]