Již nějakou dobu je známo, že pyl kromě svých molekul způsobujících u citlivých jedinců alergii obsahuje také takzvané proteázy, které jsou schopné rozrušit spoje mezi buňkami vystýlajícími dýchací cesty. Alergizující účinek pylových zrn je tak zesilován molekulami, které dokážou rozrušit ochrannou bariéru dýchacích cest a dostat se do hlubších vrstev a také k imunitním buňkám. <p>Proteázy obsažené v pylu rozrušují spoje mezi buňkami dýchacích cest a tím narušují bariéru, která má za úkol chránit vnitřní prostředí organismu před škodlivými látkami potenciálně obsaženými ve vdechovaném vzduchu.</p>
Již nějakou dobu je známo, že pyl kromě svých molekul způsobujících u citlivých jedinců alergii obsahuje také takzvané proteázy, které jsou schopné rozrušit spoje mezi buňkami vystýlajícími dýchací cesty. Alergizující účinek pylových zrn je tak zesilován molekulami, které dokážou rozrušit ochrannou bariéru dýchacích cest a dostat se do hlubších vrstev a také k imunitním buňkám.
Proteázy prolamují ochrannou bariéru
Proteázy obsažené v pylu rozrušují spoje mezi buňkami dýchacích cest a tím narušují bariéru, která má za úkol chránit vnitřní prostředí organismu před škodlivými látkami potenciálně obsaženými ve vdechovaném vzduchu. Otázkou však zůstává, nakolik se činnost proteáz podílí na alergizujícím potenciálu jednotlivých druhů pylu – jinými slovy jaký význam mají proteázy pro schopnost pylu konkrétní rostliny vyvolat u člověka alergickou reakci.
Pyl všech zkoumaných rostlin se probojoval skrz ochrannou bariéru
Otázku významu proteáz pro alergenicitu pylu jednotlivých rostlin se nedávno snažil rozřešit tým portugalských vědců a ke svému sledování si vybral rostliny s různým alergizujícím potenciálem. I když je domovem vybraných rostlin spíše slunné Portugalsko než v zimě nehostinné Česko, jednalo se o rostliny obecně známé i našemu čtenáři: olivovník evropský, srha laločnatá (tráva), cypřiš vždyzelený a borovice lesní. Pylová zrna všech těchto rostlin mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci.
Pylová zrna ode všech uvedených rostlin obsahovala různé druhy proteáz. Všechny druhy pylu tedy byly schopné rozrušit bariéru buněk vystýlajících dýchací cesty a zvýšit jejich propustnost pro další molekuly, které se v pylových zrnech nacházejí. Aktivitu těchto proteáz nebylo navíc možné zastavit blokujícími molekulami (inhibitory), které má organismus za tímto účelem k dispozici. Celkově výsledky studie vypovídají o tom, že proteázy v pylu se nejenom podílejí na jeho alergenicitě, ale podporují také vznik zánětu v dýchacích cestách, ke kterému u alergiků často dochází.
(vek)
Zdroj: Vinhas, et al. Pollen proteases compromise the airway epithelial barrier through degradation of transmembrane adhesion proteins and lung bioactive peptides. Allergy 2011(Apr 11). doi: 10.1111/j.1398-9995.2011.02598.x. [Epub ahead of print]